“Ospitalità Italiana, Ristoranti Italiani nel Mondo” este o initiativa a Unioncamere, dezvoltata in colaborare cu FIPE, Federatia Italiana pentru dezvoltare publica, care se adreseaza tuturor restaurantelor italiene din strainatate, care asigura respectarea standardelor de calitate tipice ospitalitatii italiene.

Proiectul implica Camerele de Comert italiene in strainatate, situate in 45 de tari diferite, in distribuirea initiativei pe teritoriul lor. Proiectul are ca scop:

dezvoltarea si promovarea produselor agro-alimentare traditionale italiene, precum si valorificarea culturii gastronomice italiene;

valorificarea imaginii restaurantelor italiene in strainatate care garanteaza respectarea standardelor de calitate ale ospitalitatii italiene;

crearea unei retele internationale, care sa permita organizarea de evenimente de promovare ale excelentei italiene.

Camera de Comert Italiana pentru Romania doreste sa transmita spiritul care sustine proiectul: “Ospitalità Italiana”, autentica, care nu cunoaste distanta, si este cu atat mai evidenta cu cat este mai departe de Italia. In strainatate exista restaurante italiene, adevarate protagoniste ale initiativei fiind astfel nu doar ambasadori ai gustului, ci si ai adevaratului spirit italian, amintind de atmosfera dintr-o tara indepartata, dar mereu prezenta. Credem cu tarie in valoarea produselor italiene, ca reprezentanti ai tarii noastre in lume, si ca in afara de cultura si traditii, exista gusturi si mirosuri care sunt capabile sa-ti trimita mintea in locuri care sa reaminteasca de tara natala. La fel ca orice produs fabricat in Italia, si produsele gastronomice necesita protectie impotriva contrafacerii si dificultatii gasirii lor la nivelul pietelor locale externe.

In cadrul CCIpR exista biroul de “Ospitalità Italiana”, cu o persoana care se ocupa de toate aspectele legate de informare si promovare a produselor italiene de origine certificata si garantata. In plus, biroul se va stradui sa furnizeze informatii cu privire la aspecte cum ar fi verificarea originii produsului, contrafacerea, sondarea italiana, pe langa inregistrarea problemelor de gestionare privind achizitiile publice, taxele vamale, etc.

Folosind cunostintele cu care Camera se poate lauda, dupa o experienta de aproape douazeci de ani, am decis sa dedicam o persoana din echipa noastra acestui proiect.

Desk Ospitalità Italiana

Cum se poate obţine marca Ospitalità Italiana

Procesul de obtinere a marcii “Ospitalità Italiana” urmeaza o cale riguroasa trecand prin diferite etape.

1) societatea insasi decide sa depuna o cerere de certificare la Camera de Comert;

2) dupa o verificare prealabila, restaurantul trece printr-o evaluare aprofundata a calitatii serviciilor oferite, cu o vizita la fata locului din partea personalului Camerei;

3) odata finalizate evaluarile tehnice, candidaturile sunt aprobate de catre Comitetul de Evaluare, care atribuie, sub rezerva verificarii conformitatii, certificatul “Ospitalitate italiana. Restaurante italiene din lume.”

Marca “Ospitalità Italiana” este o garantie importanta pentru turism dar, de asemenea, ofera companiilor participante posibilitatea de monitorizare constanta si precisa a angajamentului lor.